Do’s bij een goede examenvoorbereiding

Als je in je examenjaar zit is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je centrale examens die in mei van start zullen gaan. Daar wil ik je mijn blog graag een klein beetje mee op weg helpen door je een aantal tips te geven.

Tip 1: Zorg dat je op tijd begint met leren

Hoofddoel is dat je rust en overzicht wilt hebben. Door op tijd te starten met leren kun je veel extra stress voorkomen en hierdoor bewaar je ook je overzicht. Het spreiden van je leerstof, herhalen en jezelf regelmatig (laten) overhoren is een efficiëntere leermethode, met name op de langere termijn.

Tip 2: Maak een planning

Bekijk wanneer je examens zijn en zet dit op de planning. Ga vervolgens na hoeveel tijd je nodig het per vak wat je moet leren en/of oefenen. Zet dit in je planning zodat je overzicht hebt wanneer je wat moet doen. Per dag maak je dan een to do list zodat je iets kunt afstrepen als je dit gedaan hebt; dit geeft je een voldaan gevoel.

Tip 3: Beweeg!

De drukte op school en je examenperiode kunnen ervoor zorgen dat je minder beweegt. Toch is het belangrijk om fit te blijven. Sporten in welke vorm dan ook, doorbreekt de sleur van het leren. Het brengt zuurstof naar je hersenen en neemt het ‘duffe’ gevoel weg. Sporten/bewegen werkt juist stress verminderend.

Tip 4: Herhalen, herhalen, herhalen

Nieuwe informatie wordt eerst in het korte termijngeheugen opgeslagen. Na een dag is er nog maar één derde van alle kennis aanwezig. Om de geleerde informatie te kunnen opslaan in het lange termijngeheugen is het van belang om een aantal keer te herhalen. Voldoende herhaling is dus essentieel bij het leren voor je examen.

Tip 5: Volg een examentraining

Als je moeite hebt met een bepaald vak of juist meerdere vakken is het verstandig om een training te volgen. Tijdens zo’n training wordt alle stof nog eens rustig doorlopen en wordt er extra geoefend met opgaven en een examen. Je kunt al je vragen nog eens stellen en zo’n training ondersteunt je tijdens de zelfstudie vanuit het boek.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze handige tips. Als je nog vragen hebt mag je me altijd mailen via sanne@bijlesmaasenwaal.nl

Liefs,

Juf Sanne