“Leren leren”

We zijn het nieuwe schooljaar alweer een paar weken onderweg en je zult merken dat je het steeds wat drukker begint te krijgen. De eerste toetsen staan waarschijnlijk alweer voor de deur dus het leren kan gaan beginnen. Je denkt waarschijnlijk: “Ik lees het wel een keer door, al die woordjes of teksten en dan komt het vanzelf goed.”

Helaas is dat niet bij iedereen het geval. Sommigen van jullie weten niet zo goed hoe ze nu moeten beginnen met leren of welke manier ze het beste kunnen gebruiken. Het leren leren is hierbij dus erg belangrijk. Helemaal niet erg als je niet goed weet hoe je het aan moet pakken, juist alleen maar goed dat je eerlijk durft aan te geven als je iets even niet weet of als je geen idee hebt hoe je ergens aan moet beginnen.

Er zijn tal van manieren die je kunt gebruiken om goed te leren. Iedereen doet dat op een andere manier en niets is per se goed of fout. Je moet doen wat het beste bij jou past. Leren leren is een vak apart, zou je kunnen zeggen. Om je een klein beetje op weg te helpen heb ik een paar tips op een rijtje gezet:

Tip 1

Denk bij het maken van een samenvatting aan een overzichtelijke mindmap, hierin werk je met woorden of korte zinnen en afbeeldingen.

Tip 2

Zorg altijd voor minimaal 3 verschillende leermomenten per vak/toets en houd de dag voor je toets vrij voor alleen maar herhalen en overhoren.

Tip 3

Zorg dat je woordjes ook door elkaar leert (flitsen) en niet alleen op volgorde. In een toets krijg je ze namelijk ook niet op volgorde.

Bij Bijles Maas en Waal gaan wij daar tijdens de studiebegeleiding en onze workshops wat verder op in. Mocht je dus niet zo goed weten hoe je iets het beste kunt leren en wil je daar graag wat ondersteuning bij krijgen? Samen met mijn collega’s help ik je daar graag bij!

 

Heel veel succes in dit nieuwe schooljaar!

Liefs, Juf Sanne

Doe onze leerstijlentest om te zien hoe jij leert!