In 5 stappen naar meer zelfvertrouwen op school

Ken je dat, naar school toe gaan maar je niet helemaal op je gemak voelen? Je zou het liefst zelfverzekerd de klas binnenlopen en met iedereen de beste vrienden zijn, maar in werkelijkheid is dat niet altijd het geval. Maar je kunt er zelf wel wat aan doen om je beter te voelen en om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Welke stappen je kunt nemen om meer zelfvertrouwen te krijgen zal ik hieronder kort toelichten:


Stap 1: Stop met vergelijken

Kijk naar je eigen kwaliteiten en niet naar die van een ander. Waardeer de kwaliteiten die jij hebt en zie in dat een klasgenoot weer andere kwaliteiten heeft waar jij misschien wat van kunt leren. Je kunt immers geen appels met peren vergelijken, maar je kunt elkaar wel aanvullen en elkaar helpen om jezelf verder te kunnen ontwikkelen.

Stap 2: Verbeter je houding
Als je met een gebogen hoofd en als een soort van zoutzak de klas binnen komt dan zullen veel mensen je niet zien. Of ze zien je juist als ‘een zwakke schakel’ in de klas. Dat wil je niet. Zorg er dus voor dat je rechtop loopt, hoofd omhoog, lach op je gezicht en de wereld ligt aan je voeten, probeer het maar eens, je voelt je gelijk een stuk zelfverzekerder!

Stap 3 Wees jezelf
Deze stap zal best eng zijn, want je hebt weinig zelfvertrouwen en je wilt wat aan jezelf veranderen. Maar een hele belangrijke tip: blijf wel jezelf. Als je je anders voor gaat doen bij je klasgenoten dan je werkelijk bent dan val je hoe dan ook een keer door de mand… Daarbij komt dat je dit ook niet lang vol kunt houden, wees jezelf en ben blij met jezelf, ieder mens is uniek en daar ben jij er één van!

Stap 4  Stel kleine doelen op
Er zijn altijd wel dingen waarin je jezelf wilt verbeteren en waarin je jezelf ook kunt verbeteren. Maar probeer niet te grote stappen te maken. Als het dan mislukt dan is dat direct een domper voor je zelfvertrouwen terwijl we juist met deze stappen je zelfvertrouwen willen vergroten. Ieder klein doel dat je hebt gehaald is een succesfactor en resulteert in meer zelfvertrouwen.

Stap 5 Schrijf je goede eigenschappen op
Het is altijd leuk om voor jezelf te zien waar je goed in bent, schrijf het dus op, versier het en hang het op in je kamer. Als je dan een keer een tegenslag hebt, kijk er even naar en hopelijk verdwijnen je negatieve gedachten/gevoelens zodat je weer vol zelfvertrouwen verder kan gaan met de taken waar je mee bezig was.

En, heb je al zin om hiermee aan de slag te gaan? Ik wens je veel succes, zet ‘m op!!

Kom erachter hoe jij het beste kan leren!

Liefs,

Juf Sanne