Juf Sanne; “Ik lijk wel een politieagent…dat wil ik helemaal niet!”

“Hij vindt huiswerk maken niet nodig”

De telefoon gaat.. “Goedemiddag Bijles Maas en Waal met Sanne..” Ik heb een moeder aan de telefoon. Haar zoon zit in 2 vwo en het gaat niet zo goed met zijn cijfers. Huiswerk maken vindt hij niet zo nodig.. Hij denkt dat hij het ook wel redt zonder dat hij er te veel aandacht aan besteedt. “Zou de huiswerkbegeleiding misschien wat voor hem zijn?” vraagt ze zich hardop af.

Politieagent

“We hebben thuis regelmatig strijd over of hij zijn huiswerk al gemaakt heeft en of hij geleerd heeft voor zijn toetsen,” vertelt zijn moeder. “Soms lijkt het net alsof ik voor politieagentje aan het spelen ben.. en dat is natuurlijk helemaal niet wat ik wil!”
Goh.. denk ik, dit hoor ik regelmatig. Als coördinator van Bijles Maas en Waal heb ik veel contact met ouders van leerlingen die op de huiswerkbegeleiding zitten en die hier tegenaan lopen.
Ik zeg tegen de moeder dat me dit bekend in de oren klinkt. “Oh gelukkig..” zegt ze. “We zijn dus niet de enige..?!”

Huiswerkbegeleiding

“Nee dat zijn jullie zeker niet,” kan ik haar vertellen. Veel leerlingen hebben vaak geen zin in hun huiswerk direct na schooltijd. Ze zijn moe, ze komen net uit school en denken: ”Ik hoef dat nu toch niet direct te doen.” Of ze hebben zin om bijvoorbeeld even te gamen. Sommige leerlingen vinden het lastig om zich thuis te concentreren  op hun huiswerk. Lang niet allemaal hoor, anderen vinden het gewoon fijn om op een gezamenlijke plek hun huiswerk te maken zodat ze het later thuis niet meer hoeven te doen.

De leerlingen zien bij de huiswerkbegeleiding ook dat ze niet de enige zijn. Er zitten veel meer leerlingen op de huiswerkbegeleiding en ze zien dat de anderen ook bezig zijn met hun huiswerk. Vaak stimuleert dat elkaar.. Moeder wil hem na ons gesprek aanmelden voor de huiswerkbegeleiding. Ze heeft er een goed gevoel over. En ik.. ik vind het fijn dat ik haar een bevestiging heb kunnen geven van dat zij niet de enige ouders zijn die worstelen met het gedrag van hun puber.

Nu aan ons de taak om samen met hem hard aan de slag te gaan!

Wilt u huiswerktips? Klik hier!