Tips voor ouders!

Iedere dag spreek ik ouders die opbellen voor extra begeleiding voor hun zoon of dochter. Regelmatig hoor ik hetzelfde… “Naar ons luistert hij niet…” of “van ons neemt ze het niet aan…” Hoe kun je als ouder zijnde je zoon of dochter nu het beste helpen zonder dat je kind zich gecontroleerd voelt? Ik heb een aantal handige tips voor jullie als ouders op een rijtje gezet.

Tip 1 Geef je kind vertrouwen en verantwoordelijkheid

Uiteindelijk bepalen ze toch zelf op welke manier ze het beste kunnen leren. Meedenken mag je zeker doen als ouder, maar dwingen werkt vaak averechts. Ook heeft vergelijken met jezelf of eventuele broers/zussen geen zin. Ieder kind is anders en werkt op zijn of haar eigen manier.

Tip 2 Overhoren? Plan het samen in!

Je kind overhoren is alleen maar goed, al zullen zij denken “Moet dat nou….??”
Wat belangrijk is om ze hiermee niet te overvallen. Wanneer je als ouder weet dat er een toets aan zit te komen bespreek dan vooraf samen wanneer je hem/haar gaat overhoren. Op deze manier voelen zij zich niet overvallen en kunnen ze zich op dit moment voorbereiden. Denk eraan: het is geen controlemoment voor jullie als ouder, maar voor de leerling zelf. Wat weet ik al en waar moet ik nog extra aandacht aan besteden?

Tip 3 Interesse tonen mag zeker maar pas op met controleren!

Je bent ouder van …. En niet iemand van school of een externe begeleider. Je wilt graag helpen, en dat mag zeker. Blijf je kind positief benaderen. Stel vragen als je merkt dat het niet goed gaat, bijvoorbeeld: Wat vind je moeilijk, kun je het ook anders aanpakken of kunnen wij je ergens mee helpen? Misschien vinden ze het juist fijn als ouders alleen ouders zijn en iemand van buitenaf helpt met de onderdelen die niet zo goed gaan op school. Sta hier voor open en luister naar je kind. Vaak weten ze zelf heel goed wat ze nodig hebben.

Tot slot, stimuleer je kind om zijn/haar best te doen. Maar wees niet opdringerig. Toon begrip en stel niet te hoge eisen waardoor je kind het gevoel heeft van ‘op de tenen lopen’.  Het gaat erom dat je kind gelukkig is en zelf gaat beseffen dat het belangrijk is om aandacht aan school te besteden.

Heel veel succes!

Liefs,

Juf Sanne

“leren leren” hoe doe je dat nu eigenlijk?