Wat is een mindmap?

Iedereen heeft een eigen manier van leren, de één hoeft het maar een keer door te lezen en onthoudt alles wat er staat. Een ander gaat een samenvatting schrijven en leert vanuit die samenvatting. Helaas werkt dat niet voor iedereen zo simpel. De stof één keer doorlezen en precies weten wat er staat en alles ook kunnen begrijpen zou heel fijn zijn.

Maar dat geldt voor bijna niemand. Samenvattingen schrijven is ook niet voor iedereen weggelegd want je moet hierin een duidelijke orde hebben tussen hoofd- en bijzaken. Sommige leerlingen onthouden vooral dingen als het maar kort en krachtig beschreven is met hier en daar een afbeelding. Dit laatstgenoemde kan in een schema gezet worden genaamd een mindmap. Mindmappen is voor sommige leerlingen te abstract. Anderen vinden het juist prettig. Een mindmap is een specifieke techniek om bepaalde leerstof samen te vatten in een schema.

Stappenplan

  1. Vanuit een groot vel papier ga je te werk.
  2. In het midden beschrijf je het onderwerp van een presentatie/hoofdstuk of tekst.
  3. Vanuit deze middenlijn werk je de deelonderwerpen of paragrafen uit. Met lijnen maak je verbindingen tussen al deze onderwerpen en kun je als het ware de verbanden laten zien, dus wat de begrippen elkaar te maken hebben.
  4. Al deze grote lijnen kun je weer opdelen in kleine lijnen zodat je het steeds meer gaat specificeren.
  5. Om alles nog verder te verduidelijken binnen je mindmap kun je ook werken met kleuren of afbeeldingen.

Het voordeel van zo’n mindmap is dat je direct alle belangrijke informatie duidelijk in een overzicht hebt staan en dat alle onderlinge verbanden ook direct zichtbaar zijn.
Door te werken met korte zinnen of alleen woorden werk je sneller en hoef je geen hele lappen tekst door te nemen.

Afbeeldingen

Nog een bijkomend voordeel is dat je vaak ook met afbeeldingen werkt in je mindmap waardoor verbanden duidelijker worden. Hierbij gebruik je je linker- en rechterhersenhelft. Dit is gunstig voor het krijgen van een totaaloverzicht van de te leren stof.

Een mindmap is niet alleen handig te gebruiken als samenvatting maar ook als geheugensteuntje bij bijvoorbeeld een belangrijke presentatie. Het is vaak beter om niet een hele presentatie uit je hoofd te leren omdat het er dan ‘nep ‘ uitziet wanneer je de tekst als het ware opdreunt. Zo’n mindmap biedt je ondersteuning door de belangrijke onderwerpen kort weer te geven in het schema waardoor je de rest van de informatie zeker weten in je achterhoofd hebt zitten. Ik wens jullie veel succes bij het maken van een mindmap, het is even oefenen, maar oefening baart kunst zeggen ze altijd!

 

Wil je dit samen met ons oefenen? Klik hier voor meer informatie en kijk bij de workshop “Leren, hoe? Zo!”

Liefs,

Juf Sanne

Bekijk hier alle workshops van Bijles Maas en Waal